Please Take Note!

Segala coretan dalam blog ini hanyalah pandangan peribadi saya dan jika adapun dari sumber yang lain adalah datangnya ia bersama-sama dengan detail sumbernya. Wallahu a'lam.

Sunday, 20 April 2014

Melayu dan Masa

Bismillah.

8.05 pagi. "Pukul berapa nak gerak?" "9.45." Ringkas jawapannya. 9 bangun mandi, basuh baju. 9.23 touch up sikit. 9.40 turun sidai baju. Tunggu. 9.50 sms "kat bawah dah". Sabar menanti. Tiada reaksi. Mood mula berlari pergi. Iman kata sabar lagi. "Tak kira, 10.15 tak turun, aku naik". 10.03 turun tersengih-sengih. Maaf tiada, alasan juga tiada. Iman kata sabar lagi.. sabar. Dan mood yang pergi itu tidak lagi kembali sampailah berpisah. Titik.

Baik. Dulu, orang tunggu saya. Nak pergi mana bersama, orang tunggu. Tapi taklah selalu. Bila balik rumah, maklah yang akan bising kat anaknya ni, "Cepat! Nanti tak sempat. Terlepas bas." Itu baru dengan bas. Kalau dengan orang lagilah mak risaukan anaknya ini. Lambat ja kerjanya. Last minit baru nak tercari-cari barang apa yang terlupa. Pesanan mak yang paling berharga, "Jangan biar orang tunggu kita."

Ungkapan itu bukan sekadar kata-kata. Kini diri tersedar, masa itu AMANAH. Bak kata pepatah Arab,
"Masa itu ibarat pedang. Kalau kita tidak memotongnya, maka dia akan memotong kita."
Jangan biar masa potong kita
Faham? Maksudnya (mengikut kefahaman sendiri) kita mesti melebihi masa. Biar masa kejar kita. jangan kita kejar masa. Bila masa dah potong kita, memang kita rugi. Masa semua orang 24 jam. Kat bumi ni sama saja masa. Melainkan kalau ke planet pluto kot. Melalut dah ni.

 AMANAH. Allah bagi kat kita jasad. Allah bagi kat kita duit. Allah bagi kat kita masa. Semua tu amanah dari Allah. Allah suruh jaga, guna elok-elok. Tapi kita ambil ringan. Berjanji dengan orang pukul sekian sekian. Janji? Kan amanah jugak tu. Janji ditepati, bukan dicapati. Semua maklum itu. Kalau tengok bangsa cina (bukan nak bangga), masa amatlah penting. On time! Melayu? Ada jam sendiri pulak dah. Berjanji mulut pukul 2, 2.30 baru nampak batang hidung, telinga, mata dan sebagainya.

Tak malukah Melayu dengan bangsa lain? Saya tak nak sebut Islam, sebab bukan semua Melayu itu Islam. Dan bukan semua Islam itu Melayu. Saya malu. Sebab walau muka amoi, I/C saya Melayu. Dan bila bekerja dengan bangsa lain, memang nampak yang Melayulah yang paling akhir sampai. Walaupun kita melayu ada banyak kemahiran lain, lebih cekap dari bangsa lain (ye lah, Melayu kan memang hidup sistem sara diri zaman British dulu), tapi jangan biar Islam jatuh di mata penganut agama lain. Dakwah bil hal sajalah yang saya kira semua kita mampu buat, mampu pula orang lain terima.

Khulasatul qaul, bukanlah niat di hati nak jatuhkan bangsa sendiri. Jauh sekali. Cuma nak sedarkan diri sendiri dan teman-teman seagama. Kita pegang, kita bawa imej Islam. Melayu sangat sinonim dengan Islam. Kita tahu bila kita tak pegang dengan Islam, makin jauhlah orang lain dengan Islam. Makin jauhlah kita dengan Islam. Wallahu a'lam.

p/s: mohon terasa.


Iman Macam Wifi.

Bismillah.

Iman manusia. Ada masa naik, ada masa turun. Turun laju macam air. Naik lambat macam wifi. Putus-putus lagi. Bila iman turun tandanya kita lupa Allah. Tak betul? Cek balik.. Bila iman naik, maknanya kita ingat Allah. Yang ni konfem betul.

Iman naik masa terjumpa terbaca artikel-artikel bab keagamaan. Dalam buku, laman bersawang, jurnal, majalah dan sebagainya. Betul kata orang. Ilmu perlu kepada guru. Paling tidak bertanyalah pada yang lebih faqih. Jangan anggap diri 100% betul. 100% pandai.

Pening. Bila baca, Islam tak bagi itu dan ini. Bila tak boleh maknanya tak boleh. So simple. Kenapa orang susah nak faham? Senang. Sebab orang itu tidak nampak hikmah tersembunyi. Allah selit diam. Nak uji iman hamba-hambaNya.

Contoh:
1 Solat = RM50
1 Puasa = RM20

Kalau macam tu Allah bagi nampak ganjaran yang Allah nak bagi, duit jelah yang ada dalam kepala. Allah ada di mana? Tujuan ibadat kan kerana Allah. 

Jangan duit dicari, Allah diketepi. Pegang hati, pasang angan mau bangun malam. 2/3 malam. Allahu Allah.

Blog, Haraki, Praktikum

Bismillah.

Alhamdulillah. Selesai kemaskini blog. Lebih simple.

7.15 pagi. CeraH IKBN Sri Iskandar. Walaupun lambat, alhamdulillah khidmat masih diperlukan. Banyak dapat input dari ustaz. Kereta baru ustaz, cantik. Putih berseri dan unik pletnya. Harga umrah umrah katanya.

Minggu depan penyeliaan bersama. Semoga pensyarah dan guru pembimbing bersama-sama memberikan markah yang terbaik. No hal. Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Senyum dan tawakkal.

Followers